uldaber

Grå uldabe (Lagothrix cana).

.

Artikelstart

Uldaber, Lagothrix, slægt i primatfamilien Atelidae, der tilhører gruppen af vestaber (Platyrrhini). Den omfatter fire arter, udbredt i regnskov i det nordlige og centrale Sydamerika. Uldaber har en tæt og ulden pels, er 50-70 cm lange med en længere hale, der er udformet som en snohale; den yderste del kan rulles op og fungere som en ekstra arm. Halen anvendes som en form for sikkerhedsline, når de bevæger sig rundt fra gren til gren. De slipper først med halen, når hænder og fødder har et fast tag i den næste gren, og under fødesøgningen ser man ofte aberne hænge i halen, mens de henter og bearbejder føden med hænderne.

Uldaber lever i mindre flokke, er relativt langsomme og bevæger sig gerne på alle fire. De spiser især frugt og blade. Alle arter af uldaber er på IUCN's liste over truede arter. De blev tidligere placeret i gruppen af sapajuer.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig