Tranebær
Blomstrende tranebær (Vaccinium oxycoccos) i Lille Vildmose.
Tranebær
Af /Biofoto/Ritzau Scanpix.

Tranebær er en dværgbusk med nedliggende, trådformede stængler i lyngfamilien. Den er udbredt i subarktiske og tempererede områder på hele den nordlige halvkugle.

Faktaboks

Også kendt som

Vaccinium oxycoccos

Den har små og ægformede blade med tilbagerullet rand. Blomsterne er nikkende og sidder enkeltvis på trådtynde stilke og har fire næsten frie, tilbagebøjede, røde kronblade. De otte støvbærere danner en søjle i midten af blomsten. Frugten er et bær, først spættet, senere mørkerødt; det har et stort indhold af benzoesyre.

I Danmark er tranebær er ret almindelig i Nord-, Vest- og Midtjylland samt i Nordsjælland, men er ellers sjælden. Den vokser typisk på tørvemos i højmoser og på fugtige heder.

En nordøstamerikansk art, storfrugtet tranebær (Vaccinium macrocarpon), med større frugter dyrkes kommercielt og som haveplante.

Tranebær i madlavning

Bærrene har en let bitter smag og spises ikke rå, men anvendes bl.a. til gelé, saft, syltetøj og kompot. I det salte køkken anvendes de ofte som tilbehør til vildt. De er desuden hovedingrediens i den amerikanske cranberrysauce, der bl.a. ledsager kalkun.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig