I mavesækken og den første del af tyndtarmen, hvor miljøet er surt, er tætheden af bakterier ikke særlig høj og ligger mellem 100 og 10.000 bakterier per gram. Ned gennem tyndtarmen stiger både bakterietætheden og diversiteten af bakteriesamlingen. I tyktarmen er tætheden af bakterier meget høj, bl.a. fordi der foregår en absorption af vand ud af tarmen til kroppen, som betyder at det mikrobielle samfund koncentreres.
Det anslås, at bakterietætheden i den sidste del af tyktarmen og i fæces er cirka 1012 (tusind milliarder) bakterieceller per gram, og at voksne mennesker har omkring 1014 (hundrede billioner) bakterier i hele tarmen. Sammenlagt vejer tarmbakterierne typisk 1-2 kg og udgør omkring 60 % af afføringen.
Der findes over 1000 forskellige bakteriearter i tarmene hos mennesker, og hver person skønnes at have 160 arter i gennemsnit. Bakterier opdeles efter, hvor tætbeslægtede de er ved at bruge et biologisk klassifikationssystem kaldet fylogeni. I systemet dækker en division eller række (fylum) over en meget bred gruppe af bakterier, en slægt dækker over en mindre gruppe af bakterier tilhørende en bestemt division og en art er en samling af tætbeslægtede bakterier, som differentieres i stammer. Altså hører en bakteriestamme til en bestemt art, som hører under en bestemt slægt, der hører under en bestemt division. De fleste tarmbakterier tilhører de to divisioner Bacillota (tidligere kaldet Firmicutes) og Bacteroidota (tidligere Bacteroidetes), som tilsammen udgør op til 90 procent af tarmbakterierne hos voksne. Resten af bakteriearterne tilhører de tre divisioner Actinomycetota (tidligere Actinobacteria), Verrucomicrobia, og Pseudomonadota (tidligere Proteobacteria).
En af de mest kendte bakterieslægter (genera), Bifidobacterium, som regnes for markører for en sund tarm, hører til divisionen Actinomycetota. Mange af de potentielt sygdomsfremkaldende slægter, som forekommer i tarmen, herunder Salmonella, Klebsiella og Escherichia (fx E. coli), tilhører divisionen Pseudomonadota.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.