Blåskuldret bjergtangar (Anisognathus somptuosus) fra Colombia. Af /AP/Ritzau Scanpix. Begrænset anvendelse

tangarer

Trefarvet tangar (Tangara seledon) fra den atlantiske regnskov i Brasilien.
Trefarvet tangar
Af /Minden/Ritzau Scanpix.

På Galápagosøerne opdagede Darwin 13 forskellige arter af Galapagosfinker, som trods navnet i dag regnes til tangarerne. De havde tilpasset sig de forskellige øers levevilkår. Tegning af fire af finkerne.

.

Artikelstart

Tangarerne er en familie af spurvefugle med ca. 380 arter fordelt på mere end 100 slægter. De er udbredt over hele Sydamerika, det meste af Mellemamerika og Caribien. Tangarerne er nærmest beslægtet med værlinger, trupialer mfl., om end afgrænsningen af disse grupper endnu ikke er fuldt afklaret.

Faktaboks

Også kendt som

Thraupidae

De fleste tangarer er almindeligt byggede småfugle på 10-28 cm med stærke farver, der dog hos ungfuglene gerne er mere afdæmpede; hos en del slægter gælder det også for hunnerne. Næbbet er ofte kegleformet som hos finker, men kan også være slankere, idet nogle arter er tilpasset til at æde nektar. De lever hovedsagelig i skov og æder bær og insekter; især i yngletiden er insekter vigtige.

Tangarer optræder gerne i blandede flokke, men de yngler parvis. Reden er en åben skål anbragt i et træ eller en busk; arterne i et par slægter har dog lukkede reder med sidehul og afviger desuden ved at fodre ungerne med opgylpet føde. Kun hunnen ruger, men begge mager fodrer ungerne. Kuldet er på 2-3, undertiden 4-5 æg.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig