Svin – verdensproduktion og -handel, Forbruget af svinekød er stærkt stigende og ligger omkring år 2012 på 105 mio. t på verdensplan, hvilket er noget mere end forbruget af oksekød. Kina er langt den største producent; produktionen blev fordoblet gennem 1990'erne og udgør nu næsten halvdelen af verdens samlede produktion. Andre vigtige producenter er USA, Tyskland, Spanien, Brasilien og Rusland. Langt størstedelen forbruges lokalt, og kun en mindre del, og da oftest specialprodukter som bacon, mørbrad og skinker, sælges på verdensmarkedet.

Danmark var gennem sidste halvdel af 1900-t. en af verdens største eksportører af svinekød, og bacon var i årtier en afgørende del af Danmarks eksport, med Storbritannien som det helt dominerende marked. Landets afhængighed af denne ene eksportvare var så stor, at både valuta- og anden udenrigspolitik reelt var underlagt baconeksportens krav. Svinekød udgør ca. 5% af den samlede eksport, men markedsføringen er blevet bredere, både mht. lande og varesortiment; Tyskland overhalede i midten af 1990'erne Storbritannien som det vigtigste marked.

En vigtig faktor i svinekødseksportens succes er branchens høje veterinære stade, ikke mindst fraværet af de mest frygtede svinesygdomme. Adgangen til flere lukrative markeder (bl.a. Japan og USA) er helt afhængig af dette.

Læs mere om svin.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig