struds

Strudse i Masai Mara, Kenya. Hannen er sort med hvide hale- og svingfjer, mens hunnen er gråbrun.

.

Struds.

.

Artikelstart

Struds, Struthio camelus, verdens største nulevende fugl, op til 2,75 m høj og 150 kg tung, og eneste medlem af familien Struthionidae. Som andre strudsfugle er den ikke-flyvende, men vinger og svingfjer er ganske veludviklede og bruges under parringsspil og truepositurer.

Halsen er lang og næsten nøgen; hovedet er påfaldende lille, men øjnene er store; med en diameter på 5 cm faktisk blandt de største hos nulevende landhvirveldyr. Benene er lange og kraftige løbeben med kun to tæer. Den inderste er en kraftig hov, som bl.a. udgør et formidabelt våben. Strudse kan holde en fart på 50 km/h i op til en halv time og kan kortvarigt nå op på 70 km/h.

Strudsen er udbredt på savanne og i halvørken over en stor del af Afrika, tidligere også i Mellemøsten, hvor den uddøde så sent som midt i 1900-t. Føden er primært vegetabilsk.

Strudse yngler gerne parvis, men oftest parrer et antal sekundære hunner sig også med hannen og lægger æg i parrets rede, så den kommer til at rumme 25-30 æg, evt. flere. Den rugende fugl kan imidlertid kun dække ca. 20 af dem, og parrets hun sørger for, at hendes egne æg (omkring otte) er mellem dem, der bliver ruget; hun ruger selv om dagen, mens hannen tager over om natten. Hvis en rugende fugl føler sig truet, ligger den ubevægelig med halsen strakt fladt ud foran sig, hvilket muligvis er baggrunden for den velkendte myte, at en truet struds begraver hovedet i sandet.

Strudse har været avlet i farme siden 1833, i Danmark især fra 1990'erne; oprindelig for fjerenes skyld, men i dag med henblik på læder- og kødproduktion. Forvildede bestande af farmstrudse, som er hybrider mellem forskellige underarter, findes i Sydafrika og Australien.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig