stormsvaler

En flok små stormsvaler (Hydrobates pelagicus) søger føde.
Af .

Artikelstart

Stormsvaler er to familier af stormfugle med i alt 27 arter. Nordlige stormsvaler (Hydrobatidae med 18 arter) og sydlige stormsvaler (Oceanitidae med 9 arter) har tidligere været regnet til samme familie, men genetiske studier har afsløret at de ikke er nært beslægtede. Stormsvaler er de mindste af alle havfugle (13-26 cm) og lever af smådyr, som de fanger på eller lige under vandoverfladen. De er mørke, næsten sorte fugle, evt. med lys overgump og/eller underside.

Faktaboks

Også kendt som

Hydrobatidae, Oceanitidae

Sydlige stormsvaler er langbenede og bevæger sig på en karakteristisk måde, når de søger føde løbende eller hoppende på vandoverfladen i bølgedalene. Nordlige stormsvaler har kortere ben og bevæger sig mere terneagtigt. Begge familier indeholder arter, der er langdistancetrækkere. I levevis og ynglebiologi ligner de andre stormfugle. Alle stormsvaler yngler på oceaniske øer, i huller mellem sten eller udgravet i græstørv, og kommer kun til ynglekolonierne om natten for at undgå prædation.

To arter fra de Britiske Øer og Nordatlanten (herunder Færøerne) ses fåtalligt ved danske kyster: lille stormsvale, Hydrobates pelagicus, og stor stormsvale, Hydrobates leucorhous. Desuden er Wilsons stormsvale, Oceanites oceanicus, fra de sydlige have truffet en enkelt gang.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig