Sterilisering, fysisk eller kemisk behandling til fuldstændig fjernelse af mikroorganismer, fx fra mikrobiologiske substrater, fødevarer eller medicinske instrumenter.
De fleste bakterier og svampe kan dræbes ved moderat varme, 60-70 °C i 10 min, mens sporer kræver højere temperatur og længere tid. Opvarmningsmetoder til instrumenter kan fx være tør varme i ovn (160 °C i to timer) eller damp under tryk i autoklave (120 °C i 20 min).
Sterilisering af opløsninger kan ske ved bestråling med gammastråler; overflader kan steriliseres af ultraviolet lys eller ved behandling med kemikalier, fx alkohol eller kloroform. Effektiviteten af de forskellige metoder afhænger bl.a. af mængden af materialet, vandindholdet, pH samt kimindholdet. Valg af metode afhænger af, hvilke påvirkninger, instrumenter eller substrater kan tåle; mange mikrobiologiske substrater tåler således ikke autoklavering ved 120 °C; i stedet tilsættes sterilfiltrerede vitamin- og sukkeropløsninger til det autoklaverede grundsubstrat, eller der benyttes fraktioneret kogning (eller tyndallisering: Substratet koges ved 100 °C i en hel eller halv time tre dage i træk).
Kommentarer
Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.