springharer

Artikelstart

Springharer, Pedetidae, familie af gnavere med blot én art, Pedetes capensis, udbredt i det sydlige og østlige Afrika. De har en kropsvægt på 3-4 kg, en kropslængde på 36-43 cm og en halelængde på 40-48 cm.

Springharer ligner små kænguruer; de sidder på bagbenene, som er meget lange og bruges som springben. Forbenene er korte, kun 1/4 af bagbenenes længde. Halen er kraftig og bliver brugt som balancestang under spring. De er bytte for en bred vifte af rovdyr, fra slanger til løver, og kan ved forfølgelse foretage spring på 3-4 m.

Springharer er nataktive og tilbringer dagen i underjordiske gange, som beskytter mod det varme klima og mod de fleste rovdyr med undtagelse af slanger, som kan forfølge dem under jorden.

Springharer er især talrige på græsklædte flodsletter, mens bestandstætheden pga. fødeknaphed er lav i tørre, overgræssede områder. Hunnerne føder kun en unge pr. kuld, men ungerne er ved fødslen meget veludviklede, og ungedødeligheden er lav.

Tidligere henregnedes springharer til egerngruppen, men de gives nu selvstændig status. De placeres i underfamilien Anomaluromorpha sammen med skælhaleegern (Anomaluridae).

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig