Sprængt kød, en form for tilberedning af kød.Sprængning af kød er en mild saltning. Saltningen tilfører kødet saftighed og smag, men forlænger ikke kødets holdbarhed. Man kan sprænge alle typer kød, især de fedtholdige kødstykker er velegnede til saltning, fx svinekam eller oksebryst. Det er desuden en nem måde at få mørt kød til gryderetter som fx skipperlabskovs og sprængt and.

Lage

1 1/4 L kogt vand 150 g salt 100 g sukker

Kogelage

1 l vand 3 hele peberkorn 1 kvist timian 1 løg 1 gulerod

Fremgangsmåde

Kog saltlagen sammen, og afkøl den helt. Læg kødet i. Det skal være helt dækket af lagen. Læg en tallerken over. Lad det trække mellem 1 og 4 døgn i køleskab, alt efter kødtype. Bring ingredienserne til kogelagen i kog. Kog kødet heri, og lad det trække i kogevandet. Små stykker kød behøver kun et par timer. Store stykker kan behøve flere dage. Tør kødet af før brug.

Tip: Lagen ganges op, når mængden skal øges.

Læs også om diffusion og osmose.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig