Spelt er en underart af brødhvede (Triticum aestivum).

Faktaboks

Etymologi
Ordet spelt kommer af middelnedertysk spelte, af germansk *spel- 'spalte'.
Også kendt som

Triticum aestivum ssp. spelta

Spelt er en urhvede opstået som en hybrid mellem emmer og græsarten Aegilops tauschii i Mellemøsten for ca. 6.000 år siden. Spelt spredte sig i Europa under den yngre stenalder 4000-1700 f.v.t. og dyrkes stadigt i mindre omfang i Sydtyskland, Schweiz og Norditalien.

Den giver et mindre udbytte end de moderne hvedesorter men trives på dårlig jord og kan tåle tørke og kulde.

Bagning med speltmel

Spelt har en god nøddeagtig smag og er blevet populær i det moderne økologiske landbrug. Den har ringe bageegenskaber pga. en svag glutenstruktur og anvendes derfor ofte i blanding med andre hvedesorter med en bedre glutenstruktur.

Spelt kan desuden anvendes til pasta og svagt hævede brød fx kiks og knækbrød.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig