Sorbinsyre, 2,4-hexadiensyre, CH3CH=CHCH=CHCOOH, fast, hvidt stof med smp. 134 °C. Sorbinsyre og salte heraf (kaliumsorbat og calciumsorbat) hæmmer vækst af mikroorganismer som gær og skimmelsvampe, men er ugiftige for mennesker og har derfor fundet bred anvendelse til konservering af levnedsmidler, fx ost, saft og syltetøj (E-numre for sorbinsyre og de to salte er E200, E202 og E203).

Faktaboks

Etymologi
1. led i ordet sorbinsyre kommer af latin sorbus 'røn' og -in.

Sorbinsyre findes bl.a. i bær fra alm. røn (Sorbus aucuparia), men den industrielle fremstilling sker syntetisk ud fra stofferne keten og butenal.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig