En sommelier er en specialuddannet vintjener. Sommelieren skal sørge for, at vinen bliver korrekt serveret og harmonerer med maden. På de bedste restauranter arbejder en sommelier kun med vin og har hele ansvaret for vinkælderen: indkøb, opbevaring og vinliste.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer fra oldfransk sommelier, af oldoccitansk saumalier 'fører af trækdyr, officer for forsyninger', afledt af senlatin saumarius 'trækdyr'.

Dansk Sommelier Forening, stiftet 1989, har over 100 medlemmer (2013), der optages efter krævende prøver i teori og praksis. Foreningen afholder Danmarksmesterskab for sommelierer; der afholdes endvidere EM og VM.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig