Snysk er en sønderjysk egnsret bestående af nye friske sommergrøntsager, såsom ærter, gulerødder, bønner, evt. også kartofler, der tilberedes i en mælkestuvning med persille. Snysk kan serveres i en tynd udgave som skemad eller i en tykkere udgave som gaffelmad. Snysk serveres traditionelt med tilbehør af røget skinke eller stegt flæsk.

Gulerødder, kartofler og bønner skæres i små tern og koges i letsaltet vand som lige dækker. Efter et 10-12 minutter tilsættes ærterne, samt 3 dl sødmælk. Lad det koge roligt i yderligere 5 min.. Imens laves en smørbolle, som kommes i røres i frikasséen til retten jævner og kan smages til med salt og peber og drysses med rigeligt hakket persille.

Snysk findes også i det øvrige Jylland og på Øerne i varianter med betegnelser som fx mælkeærter.

Læs mere i Den Store Danske:

Litteratur: Inge Adriansen: Sønderjysk kogebog. 1996.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig