sneleopard

Sneleopard.

.

Sneleopard, Panthera uncia, irbis, bjerglevende medlem af kattefamilien, Felidae; 1-1,3 m lang med en hale på 0,8-1 m, skulderhøjde 60 cm og vægt 25-75 kg. Bagbenene er længere end forbenene, sandsynligvis som en tilpasning til dens kraftige, op til 15 m lange spring. Pelsen er hvid til grå med sorte pletter på hoved, hals og poter samt rosetter af sorte pletter på ryg, kropssider og hale.

Sneleoparden lever i Centralasiens bjergområder, fra Afghanistan i vest til Tibet og Nepal i øst, i 2000-6000 m højde. Den færdes fortrinsvis i åbent land, primært i skumringen, og jager dyr helt op til yakoksestørrelse, men især bharal og stenbuk. Sneleoparder lever alene, men er indbyrdes fredsommelige, og overlappende jagtområder forsvares ikke, men afmærkes med skrabemærker og duftspor.

Hunnen er drægtig i 31/2 måned og føder 2-3 unger, sjældent op til fem, i en hårforet klippehule. Når ungerne er tre måneder gamle, kan de følge med hunnen; det første år er de helt afhængige af hendes omsorg.

Sneleoparden regnes for stærkt truet med en samlet bestand på måske kun ca. 4000 over et område på 1,9 mio. km2. Den største trussel er jagt dels pga. pelsen, dels pga. dens drab på husdyr, hvor de naturlige byttedyr er skudt bort.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig