smørrebrød

Fritz Syberg. Smørrebrødet, et af Danmarks bidrag til den internationale kogekunst, er elsket af alle og løftet til parnashøjde i Johs. V. Jensens hyldest (1901), som maleren Fritz Syberg har ladet sig inspirere af (1906): Nu har jeg det godt./ Der staar fire blomstrende Stykker Smørrebrød for mig./ Først spiser jeg et med Æg og Sild —/ O Anelsen om Svovlbrinte og om Jodlugt fra Havets Tangskove!/ Derpaa sætter jeg Tand i et ungt og skært Stykke med Steg,/ og her fordyber det Smagen, at jeg tier./ Rullepølsens Bouquet af Faar og af oliedryppende Maskiner, Væverier, udvider mit Velbefindende./ Osten knytter Stemningen af Forraadnelse og rygende Elskov sammen i mit Hjærte.

.

Smørrebrød.

.

Smørrebrød, (tidl. smør og brød), en skive brød, almindeligvis rugbrød, smurt med smør, margarine, krydder- eller stegefedt og belagt med pålæg. Afskaffelsen af lang middagspause i industri, handel og håndværk bidrog til at gøre medbragt smørrebrød i en madpakke almindeligt ved måltidet midt på dagen i disse erhverv, hvilket med tiden førte til en produktudvikling af brødsorter, pålæg og hjælpemidler som fx brødskæremaskiner, smørrebrødspapir o.a., men transport og opbevaring af madpakken begrænsede i nogen grad udvalget af pålæg til fx koldt kød, ost og pølse. Se måltid.

Da smørrebrødet i såkaldt højtbelagt udgave vandt indpas som selskabsmad fra 1880'erne og frem, var vejen åben for brug af nye typer pålæg og garniturer, som ikke let lod sig indpakke, fx sild i lage, mayonnaisesalater, syltede agurker, rødbeder og pickles. Højtbelagt smørrebrød kræver mange forskellige råvarer og fingerfærdighed og fremstilles derfor mest i restauranter og smørrebrødsforretninger af faguddannede smørrebrødsjomfruer.

Det pyntede smørrebrød er et af Danmarks få bidrag til den internationale køkkenkultur og repræsenterer en art konservering af dansk borgerligt køkken fra sidste del af 1800-t. med pålæg som lun flæskesteg med rødkål, svesker og æbler samt kogt oksebryst med peberrod. Dog er i de senere år mere innovative kokke begyndt at udvikle smørrebrødet.

Smørrebrød er nævnt som et emne til en dansk nationalret, og ved en "folkeafstemning" i 2014 om denne ære fik smørrebrødet næstflest stemmer.

Smørrebrødskulturen trives især i de specielle frokostrestauranter. Se også dyrlægens natmad, Oskar Davidsen, Danmark (køkken) og koldt bord.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig