slagter

Slagter er en håndværker, der slagter, flår og udskærer dyr. Oprindelig var slagtning en del af husholdningsarbejdet både på land og i by, men i senmiddelalderen blev det et særligt erhverv.

Slagterne kom i byerne ligesom bagerne tidligt under øvrighedens kontrol med regler for salg, og mange steder indrettede bystyret slagterboder ved torvet. Slagtningen af i hvert fald de større dyr foregik ofte, ved at de blev slået ned med kølle; heraf ordet slagte, der er beslægtet med slå. Efteråret var slagtetid på grund af fodersituationen, og november blev derfor også kaldt slagtemåned.

Slagterne var få og havde kun lav i ca. ti danske byer, deriblandt Slesvig, hvorfra en skrå (lavsvedtægt) fra 1421 er bevaret. I slutningen af 1800-tallet begyndte etableringen af offentlige slagtehuse og senere af andelssvineslagterier.

Nutidens uddannelser til detail- og industrislagter kan være arbejdsmarkedsuddannelser eller erhvervsuddannelser.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig