Skrubbe
En skrubbe (Platichthys flesus) ligger godt camoufleret mellem sten og tang på sandet.
Skrubbe
Af /Biofoto/Ritzau Scanpix.

Skrubben er en almindelig fladfisk, som bl.a. kan kendes på en række benknuder langs sidelinjen, der får den til at føles ru. Den hører til flynderfamilien (Pleuronectidae) og er udbredt fra Middelhavet til Barentshavet og ind i Østersøen.

Faktaboks

Også kendt som

Platichthys flesus

Den kan blive op til 60 cm lang og veje 2,5 kg. Det er en udpræget bundfisk, som lever fra kysten og ud til 100 meters dybde. Den vandrer mellem salt- og brakvand og gyder på dybt vand i det tidlige forår. De pelagiske larver bundfældes på helt lavt vand i maj-juni. Skrubber fra brakke fjordområder er karakteristiske ved at være federe og mere glatte i huden end havskrubber. Føden består hovedsagelig af muslinger og børsteorme.

Skrubben adskiller sig fra andre fladfisk ved at optræde med både højre- og venstrevendte eksemplarer. Den kan kendes fra rødspætten på de karakteristiske benknuder langs sidelinjerne. De to arter bastarderer i øvrigt ofte (se leps).

Den er en god spisefisk med europæiske landinger på ca. 8.000-10.000 tons årligt.

Gastronomi

Skrubbens kød er magert, ret blødt og mørkere end rødspættens. Kvaliteten er meget afhængig af sæson og opvækstområde – i gydeperioden, der falder forskelligt fra januar til midt i maj afhængigt af opvækstområdet, er hunnerne fredede, og umiddelbart efter gydningen er de uegnede som spisefisk. En skrubbe før gydeperioden kan være en rigtig god spisefisk.

Skrubbe anvendes ligesom rødspætte. Stegt eller dampet som filet eller helstegt à la meunière. Rognen er af udmærket kvalitet og kan udtages og tilberedes hel eller oparbejdes til rognkonserves.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig