Sennepsolieglykosider er glukosinolater, hvor sukkerdelen er glukose. De er naturstoffer, som findes i korsblomstfamilien, fx raps, kål og broccoli.

Sennepsolieglukosider nedbrydes af enzymet myrosinase til forskellige produkter, hvoraf de hyppigst forekommende er sennepsolier (se isothiocyanater), som bl.a. omfatter de velkendte skarpe aromastoffer fra sennepsfrø. Sennepsolieglukosid-myrosinasesystemet kaldes populært for "sennepsoliebomben" og udgør en del af plantens forsvarssystem.

Visse sennepsolier, som bl.a. findes i stor mængde i broccoli, er kræftforebyggende. Omvendt har rapskagen (som er tilovers efter udpresning af olie fra rapsfrø) begrænset næringsværdi som foder pga. dens indhold af væksthæmmende nedbrydningsprodukter af sennepsglukosider.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig