Sennep. 1 Hvid sennep (Sinapis alba) har fjersnitdelte blade, lysegule, vaniljeduftende blomster og karakteriske, udspærrede og relativt korte, stivhårede frugter. 2 Et af de fire kronblade, som i blomsten sidder parvis modsat og danner et kors. 3 Den modne frugt er en 3-4 cm lang skulpe med op til otte frø. 4 Det latinske artsnavn alba ('hvid') hentyder til frøet, der dog ikke er helt hvidt, men svagt gult; det er let grubet og 2-2,5 mm i diameter. Udsnit af tavle fra Flora Danica.

.

Sennep, fællesnavn for flere gulblomstrede, enårige urter i korsblomstfamilien, hvis frø bruges til krydderiet sennep, idet de indeholder sinalbin, der ved knusning af frøet i vand omdannes til den skarpt smagende sennepsolie (se også sennepsolieglykosider og isothiocyanater).

Faktaboks

Etymologi
Ordet sennep kommer af latin og græsk sinapi(s), af uvis opr.

Fra slægten sennep (Sinapis) med syv arter hjemmehørende i Europa bruges hvid sennep, Sinapis alba, der har stivhårede frugter (skulper) med et langt, fladt næb; de lysegule frø giver en forholdsvis mild sennep. Arten er almindelig som ukrudt i Middelhavsområdet og forekommer undertiden på ruderater i Danmark. Til samme slægt hører det almindelige markukrudt agersennep (S. arvensis). Fra slægten kål (Brassica) bruges sort sennep, Brassica nigra, der har ret korte, kantede skulper med et kort, trindt næb. Den dyrkes i NV-Europa og findes undertiden forvildet. De kuglerunde, mørkebrune frø giver en stærk sennep og bruges også til olieudvinding. Fra samme slægt kendes sareptasennep (B. juncea), der er hjemmehørende i Syd- og Østasien og dyrkes mange steder, især i Rusland, bl.a. i området omkring Sarepta (nuv. Krasnoarmejsk), og er naturaliseret i Europa. Frøene minder om sort sennep, men er lysere.

Sennep var kendt som krydderi allerede af romerne og havde også medicinsk anvendelse. Dyrkningen spredte sig til Frankrig, fx omkring Dijon; i Danmark blev sennep først udbredt i senmiddelalderen. Se krydderurter.

Gastronomi

Gul sennep (Sinapis alba) bruges også som grøngødning.

.

Inden for gastronomien anvendes sennepsfrøene hele eller groft knust som syltekrydderi og i forskellige lager. I det indiske køkken bruges de desuden stegt i mange retter. Pulveriserede frø oprøres til pasta med druesaft, eddike, vand eller vin.

Engelsk sennep forhandles som pulver blandet af hvid sennep og sareptasennep, farvejusteret med gurkemeje. Fransk sennep er afskallet sareptasennep, vådformalet med druesaft og vin. Fiskesennep indeholder korn af sort sennep. Amerikansk sennep (af hvide frø), tyske og nordiske sennepper (af blandinger af alle tre arter) er hyppigt sødet med sukker eller honning.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig