Sennep er et fællesnavn for flere gulblomstrede, enårige urter i korsblomstfamilien. Flere arters frø bruges til krydderiet sennep, idet de indeholder sinalbin, der ved knusning af frøet i vand omdannes til den skarpt smagende sennepsolie (se også sennepsolieglykosider og isothiocyanater).
Faktaboks
- Etymologi
-
Blandingen af sennepsfrø med druemost, mustum ardens, ledte til det engelske mustard. Det franske moutarde menes at komme fra en forvanskning af Fillip den Modige af Burgunds valgsprog Moult me tarde 'mange venter på mig' (dvs. 'jeg har travlt'), som sennepsfabrikanterne i Dijon brugte på deres krukker. Det danske navn kommer fra græsk sinapi via latin og tysk Sinaf og har i tidens løb haft forskellige former.
Navnet sennep benyttes om alle syv arter i sennepslægten Sinapis og om enkelte arter i kålslægten Brassica.
Fra sennepslægten anvendes kun hvid sennep (Sinapis alba), som krydderi. Den har stivhårede frugter (skulper) med et langt, fladt næb; de lysegule frø giver en forholdsvis mild sennep. Arten er almindelig som ukrudt i Middelhavsområdet og forekommer undertiden på ruderater i Danmark. Til samme slægt hører også det almindelige markukrudt agersennep (S. arvensis).
Fra kålslægten anvendes bl.a. sort sennep (Brassica (Mutarda) nigra) der har ret korte, kantede skulper med et kort, trindt næb. Den dyrkes i Nordvesteuropa og findes undertiden forvildet. De kuglerunde, mørkebrune frø giver en stærk sennep og bruges også til olieudvinding. Fra samme slægt kendes sareptasennep (B. juncea), der er hjemmehørende i Syd- og Østasien. Den dyrkes mange steder, især i Rusland, bl.a. i området omkring Sarepta (det nuværende Krasnoarmejsk), og er naturaliseret i Europa. Frøene minder om sort sennep, men er lysere.
Sennep var kendt som krydderi allerede af romerne og havde også medicinsk anvendelse. Dyrkningen spredte sig til Frankrig, fx omkring Dijon; i Danmark blev sennep først udbredt i senmiddelalderen. Se krydderurter.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.