salol

Salol, 2-hydroxybenzoesyrefenylester, fenylsalicylat, C13H10O3, farveløst krystallinsk stof med smp. 41-43 °C. Salol har tidligere været anvendt som antiseptisk middel, men ved virksom koncentration frigives toksiske mængder af fenol. Forbindelsen kan også anvendes mod gigt.

Faktaboks

etymologi:
Salol er opr. et varemærke; ordet kommer af første led i salicylsyre og sidste led i fenol, se -ol.

I kosmetiske produkter har salol tidligere været anvendt som UV-absorber i solcremer, hvilket ikke er tilladt mere pga. stoffets giftighed. I mindre koncentrationer kan stoffet dog anvendes som antimikrobielt middel eller som denatureringsmiddel.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig