salat - planteslægt

Salat. Udvalg af salater.

.

Salat. Dyrkning af hovedsalat.

.

Salat, Lactuca, slægt i kurvblomstfamilien med ca. 125 arter, udbredt i tempereret Europa og Asien samt i tropisk Afrika, Sydafrika og Nordamerika. Det er en- eller flerårige urter med mælkesaft og gule eller blålige kurve. I Danmark findes tre arter: Strandsalat (Lactuca tatarica) med blå kurve stammer fra SØ-Europa og Centralasien; den er indslæbt til strande og ruderater, især omkring Lillebælt, men er relativt sjælden. Tornet salat (L. serriola) med gule kurve, der er indslæbt fra Middelhavsområdet, forekommer nu hyppigt på kulturjord. Skovsalat (L. muralis), også med gule kurve, er almindelig i løvskove i Østdanmark. Denne art regnes ofte til slægten Mycelis.

Faktaboks

etymologi:
Ordet salat kommer via ty. fra ital. insalata 'noget indsaltet eller krydret', afledn. af lat. sal 'salt'.

Den dyrkede havesalat (L. sativa) er en gammel kulturplante, som formentlig stammer fra Egypten og menes at være en kulturform af tornet salat. Havesalat findes i talrige varieteter.

Gastronomisk kan salat inddeles i de søde typer (hovedsalat, krølsalat, iceberg, batavia, lollo rossa og pluksalat) og de bitre eller krydrede typer (radicchio, frisé og endivie samt salatsennep). De forskellige salattyper indgår oftest i kolde salater med blancherede eller rå grøntsager marineret i vinaigrette eller med dressinger baseret på mayonnaise eller mælkeprodukter.

Tidligere har salat været anvendt både som grøntsag og som beroligende lægemiddel. Det var kendt i oldtidens Egypten, i antikkens Grækenland og i Romerriget. I Frankrig fik man sandsynligvis salat i senmiddelalderen, hvor det blev indbragt fra Italien. I Italien spiste man både salat rå og tilberedt, men i Frankrig blev den blancheret eller på anden måde tilberedt indtil slutningen af 1700-t. I danske kogebøger findes der ikke før 1880'erne eksempler på opskrifter, hvori rå salat indgår.

Pålægssalat (dansk og nordtysk) består af krydret mayonnaise med tilberedt fyld af fx kød, grøntsager og pasta.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig