saccharin

Saccharin, 2-sulfobenzoesyreimid, C7H5NO3S, det første stærke kunstige sødemiddel, der blev taget i brug.

Faktaboks

etymologi:
Ordet saccharin kommer af middelalderlatin saccharum 'sukker' og -in.

Saccharin er blevet produceret siden 1884 og har i mange år været det mest anvendte. Det er et hvidt, krystallinsk stof med et smeltepunkt på 229-230 °C; det er relativt tungtopløseligt i vand, hvorfor natriumsaltet af saccharin, som er letopløseligt, anvendes i stedet. Dets sødeevne er ca. 500 gange større end sucroses (rørsukker).

Saccharin syntetiseres med udgangspunkt i en reaktion mellem toluen og klorsulfonsyre.

Der har været rejst tvivl om sundhedsfaren i form af en øget kræftrisiko ved indtagelse af saccharin. Der er imidlertid ikke påvist en sammenhæng.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig