Sømrokke
Sømrokke (Raja clavata).
Sømrokke
Af /Biofoto/Ritzau Scanpix.

Sømrokken er en op til 120-130 cm lang, tornet rokke fra det østlige Atlanterhav. I Danmark kendes den især fra Nordsøen, Skagerrak og de dybere dele at Kattegat, hvorimod den optræder mere sporadisk længere inde i de danske farvande.

Faktaboks

Også kendt som

Raja clavata

Grundfarven brunlig eller grålig med mørke og lyse pletter og tegninger. På oversiden har den hudtænder, som er glatte i modsætning til tærbens riflede hudtænder. Langs kroppens og halens midterlinje findes en række med 24-50 kraftige torne. Desuden er der spredte torne på oversiden samt af og til på undersiden og på halen.

Sømrokken lever på bunden i 10-300 m's dybde. Føden består hovedsagelig af krebsdyr og småfisk.

Hunnerne lægger typisk 70-150 æg i form af gyldne til sorte ægkapsler, som klækker efter 4-5,5 måneder. Ved klækningen er ungerne 10-14 cm lange.

Gastronomi

Sømrokke anses som den bedste af rokkerne. Kødet i finnerne (vingerne) er magert og egner sig godt til at dampes. Med god vilje kan man mene, at smag og lugt minder om skaldyrs. Leveren spises af og til kogt som torskelever.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig