Sødestoffer er naturlige eller syntetiske stoffer med sød smag og normalt med et lavere energiindhold end sukker. Sødestoffer benyttes i fødevarer, drikkevarer, slik, farmaceutiske produkter og i artikler til mundhygiejne.
Menneskets præference for sød smag antages at være udviklet gennem evolutionen på grund af fordelene ved at indtage små, letfordøjelige kulhydrater som honnings og modne frugters glukose og fruktose samt sukkerrørs sucrose. Disse simple kulhydrater optages effektivt og tilfører kroppen "hurtig energi" gennem en umiddelbar øgning af blodsukkeret, og både muskler og hjerne præsterer bedre. Modermælk har ligeledes sød smag på grund af mælkens indhold af laktose, mælkesukker, hvilket påvirker børns tidlige smagspræferencer.
En række sødestoffer anvendes som tilsætningsstoffer ud fra ønsket om at nedsætte sukkerindtaget i forbindelse med sukkersyge, diabetes mellitus, for at opnå bedre mundhygiejne og dermed forebygge caries eller for at begrænse kostens energiindhold uden at give afkald på den attraktive søde smag.
Mange forskellige typer af kemiske forbindelser har sød smag. Fælles for disse sødtsmagende stoffer er, at de – trods store forskelle i deres kemiske struktur i øvrigt – passer til mundens receptorer for sød smag.
Sødestoffer inddeles i svagt sødende og stærkt sødende.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.