ris - græsart

Ris. Tv. plantes sumpris på oversvømmede marker i 15-20 cm dybt vand. Arbejdet udføres ofte manuelt. Vandstanden sænkes derefter gradvis, sådan at markerne er tørre ved høsttid. Fotografi fra Indien 1994. Th. nærbillede af frugtstande.

.

Ris. Udplantning af ris på Bali i Indonesien.

.

Ris, Oryza sativa, enårig græsart med op til meterhøje stængler og brede, ru blade. Småaksene er enblomstrede, oftest med stak og samlet i en stor, nikkende top. Blomsten har seks støvdragere.

Faktaboks

etymologi:
Ordet ris kommer via nedertysk fra latin oriza, græsk oryza, af persisk oprindelse.

Ris er vildtvoksende i sumpede områder i Sydøstasien og tropiske dele af Australien og har været dyrket i Indien og Kina i mindst 5000 år. Der kendes nu tusindvis af sorter, der inddeles i to hovedgrupper: bjergris, der dyrkes tørt, og sumpris, der dyrkes på oversvømmede eller overrislede marker. I troperne forekommer yderligere 15-20 arter af slægten Oryza.

Gastronomi

Ris.

.

Gastronomisk kan ris opdeles i to hovedtyper: indica eller langkornede ris, der koges til løse ris, og japonica med mere rundede korn, der klistrer sammen ved kogning.

I Kina, Indien og Sydøstasien er ris et særdeles vigtigt næringsmiddel pga. den høje kalorieværdi og det høje indhold af stivelse. I det indiske køkken er ris sammen med brød basis for næsten alle måltider, og i Japan og det sydlige Kina bruges kogte japonicaris som tilbehør til næsten alle kød- og fiskeretter. Desuden males de til rismel, som bruges ved fremstilling af risnudler.

I USA og Europa bruges mest vandkogte ris som tilbehør, men egentlige risretter som paella og risotto kendes også.

Mælkekogte ris, ofte blandet med sukker, smør, æg eller fløde, danner i det meste af verden basis for kager og desserter som fx risbudding og risalamande.

Verdensproduktion og handel

Ris er en af de allervigtigste fødevarer og basiskost for skønsmæssigt 2 mia. mennesker i Sydøstasien. Den samlede produktion, i alt næsten lige så stor som hvede- og majsproduktionen, ligger på 738 mio. t (2012). Langt de største producenter er Kina og Indien (hhv. 28% og 21%), Indonesien, Bangladesh og de øvrige lande i regionen er også storproducenter, tilsammen høstes der her op mod 85% af verdens ris. Heroverfor er produktionen i lande som Brasilien, USA, Italien og Frankrig forsvindende lille, men af lokal betydning.

Langt størstedelen af høsten forbruges lokalt, og kun få procent indgår i verdenshandelen. Mængderne og leverandørerne varierer fra år til år med de lokale produktions- og markedsforhold; oftest er USA vigtigste eksportør. En stigende, men beskeden del udgøres af specielle kvalitetssorter som basmati- og jasminris.

Historie

Risdyrkning blev almindelig i Indien og Kina omkring 3000 f.Kr.; ris blev hurtigt det vigtigste levnedsmiddel for befolkningen i store dele af Asien, og en meget intensiv dyrkning muliggjorde stor befolkningstæthed. Fra Indien og Kina spredte dyrkningen sig med de arabiske erobringer til Spanien og Sicilien, og fra 1400-t. blev Norditalien Europas vigtigste risområde. I 1600-t. indledtes også produktion i Nordamerika.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig