regnspover

Stor regnspove (Numenius arquata).

.

Lille regnspove (Numenius phaeopus).

.

Artikelstart

Regnspover, Numenius, slægt af sneppefugle, som sammen med klirerne og kobbersnepperne udgør underfamilien Tringinae. Regnspover (ofte forkortet spover) hører til de største sneppefugle (28-66 cm, 120-1350 g) og er bl.a. karakteriseret ved et langt, nedadbuet næb. De otte arter, hvoraf to næsten er uddøde, er tilsammen udbredt over størstedelen af den nordligt tempererede og lavarktiske zone.

Faktaboks

Etymologi
2. led af ordet regnspove kommer af norsk spove, afledt af germ. spōwan 'ile'.

I Danmark forekommer to arter: Lille regnspove (N. phaeopus; 40-46 cm) er en almindelig trækgæst fra det nordlige Skandinavien, Finland og Rusland. Stor regnspove (N. arquata; 50-60 cm), som er en sydligere art, indvandrede i 1930'erne og er en fåtallig ynglefugl på heder og hedemoser, strandenge og undertiden også marker.

Stor regnspove er en almindelig trækgæst, men antallet er aftaget voldsomt siden midten af 1900-t., delvis fordi landskabet byder på færre egnede rastepladser end tidligere, men især pga. dræning og tilplantning i yngleområderne. Desuden har jagttrykket utvivlsomt været alt for stort; alene i Danmark nedlagdes der frem til slutningen af 1960'erne op mod 50.000 om året, men pga. bestandsnedgangen og en indskrænket jagttid var tallet faldet til ca. 5000, umiddelbart før arten blev totalfredet i 1994.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig