ranunkelfamilien

Ranunkelfamilien. Blosteret i ranunkelfamilien består oftest af to kranse, hvor enten begge er farvet som hos akeleje, eller den ydre er grøn og bægerlignende som hos blå anemone. Den morfologiske tolkning er omdiskuteret, men den indre krans, der ofte er nektarproducerende og da kaldes honningblade, svarer sandsynligvis til kronblade. Den oprindelige frugttype er antagelig en flerfoldsfrugt af bælgkapsler, der kan være delvis sammenvokset som hos akeleje og julerose. I en del slægter, fx musehale, anemone og ranunkel, er delfrugten reduceret til en nød.

.

Erantis.

.

Ranunkelfamilien. Blå anemoner (Hepatica nobilis).

.

Ranunkelfamilien, Ranunculaceae, plantefamilie med ca. 60 slægter og over 2500 arter, hovedsagelig hjemmehørende i tempererede og boreale egne. Det er overvejende urter med skruestillede blade uden fodflige; mange indeholder giftige eller skarpt smagende stoffer. Blosteret er enkelt eller dobbelt, og der er ofte kronbladsagtige honningblade, der formentlig er udviklet fra omdannede støvdragere. Arterne har som regel talrige støvdragere og flere karpeller, der er frie fra hinanden eller delvis sammenvoksede (fx i slægten Nigella). Frugten er sædvanligvis en flerfoldsfrugt af bælgkapsler eller nødder, sjældent bær eller stenfrugter.

De fleste arter er insektbestøvede; kun i slægten frøstjerne (Thalictrum) er der sekundært udviklet vindbestøvning, og i denne forbindelse er blosteret blevet reduceret og støvknapperne forstørret til produktion af større mængder pollen.

Vildtvoksende i Danmark er bl.a. slægterne kabbeleje, engblomme, anemone og ranunkel. Til familien hører også mange kendte prydplanter, fx akeleje, ridderspore og skovranke; den sidstnævnte afviger ved at være en klatrende vedplante med modsatte blade.

Ranunculin

Ranunculin er et glykosid, der forekommer i planter af ranunkelfamilien. Ved formaling eller knusning af planter nedbrydes ranunculin enzymatisk under frigivelse af protoanemonin (5-methylen-2-oxodihydrofuran, C5H4O2), en gullig olie med bakteriedræbende egenskaber.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig