rødstjert

Rødstjert.

.

Rødstjert, Phoenicurus phoenicurus, ret almindelig dansk ynglefugl (14 cm) tilhørende jordsangerne. Den er udbredt i det meste af Europa samt i Lilleasien og Centralasien og pletvist i Nordafrika. De danske ynglefugle overvintrer i Vestafrikas Sahel-område, og en konstateret tilbagegang siden ca. 1970 hænger formentlig sammen med en tørkeperiode i Sahel.

Faktaboks

etymologi:
2. led i ordet rødstjert, stjert, betyder 'hale', afledn. af germ. *stert- 'være stiv'.

En slægtning til rødstjerten, husrødstjert (P. ochruros), var oprindelig knyttet til klipper, men spredte sig i løbet af 1800-t. fra Sydeuropa til byer i store dele af Europa. Den indvandrede til Sønderjylland i 1870'erne og har siden ca. 1930 været en ret fåtallig ynglefugl i højhuskvarterer og industri- og havneområder i det meste af landet.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig