Råmælksost er en ost fremstillet af ubehandlet mælk.

Mælken må ikke have været udsat for pasteurisering eller anden varmebehandling før ostefremstillingen. Varmebehandling denaturerer og inaktiverer mælkens enzymer, der ellers ville medvirke under smagsudvikling af osten. I Danmark kræver fremstilling af råmælksoste dispensation fra lovgivningen.

I andre lande som Frankrig er lovgivningen anderledes. Tomme de Savoie og comté er eksempler på råmælksoste.

Råmælk – to betydninger

Råmælk betegner i Danmark frisk ikke-varmebehandlet mælk. Traditionelt har betegnelsen råmælk også været brugt om den første mælk produceret af mælkekirtler, som udskilles de sidste dage før og de første dage efter fødslen. I dag foretrækkes betegnelsen kolostrum for denne mælk med dens høje indhold af antistoffer.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig