puma

Puma.

.

Puma fra Florida (Puma concolor coryi).

.

Artikelstart

Puma, Felis concolor, bjergløve, kuguar, amerikansk panter, mellemstort medlem af kattefamilien (Felidae). Skulderhøjden er 60-70 cm, kropslængden 95-195 cm og vægten 36-103 kg; hunnerne er betydelig mindre end hannerne. Pumaen har lille hoved, forholdsvis lang hals og lang hale; bagbenene er længere end forbenene. Pelsen er korthåret og varierer i farve fra brungul over brun til grå.

Faktaboks

Etymologi
Ordet puma kommer via spansk fra det indianske sprog quechua.

Pumaen har en historisk udbredelse fra det nordlige Canada til det sydlige Sydamerika. Intensiv jagt har dog indskrænket dens udbredelsesområde, så den i dag stort set er forsvundet fra Canada og det østlige USA, bortset fra en mindre bestand i Florida. Den findes i alle landskaber fra tæt regnskov over åben løvskov og nåleskov til nøgne bjergområder.

Pumaen jager både om dagen og om natten og tager bytte fra smågnaverstørrelse til elge. I forhold til sin størrelse er pumaen det kattedyr, der jager de største byttedyr. Den sniger sig normalt ind på byttet og nedlægger det med et slag med poten. Derefter slæbes det i sikkerhed i en klippesprække eller et tæt buskads, hvor byttet ædes helt op, inden pumaen forlader stedet. Pumaer jager altid alene, og den største sociale enhed består af hunnen med unger. Pumaer undgår normalt hinanden, men der er sandsynligvis ikke tale om egentlig territorialitet. Pumaen markerer sin tilstedeværelse ved kradsemærker på træer og duftspor på jorden. Det fortæller andre pumaer, at området er besat. Hannerne opsøger hunner i yngletiden, og efter en drægtighed på tre måneder fødes 3-4 (sjældent 6) unger i en hule eller tæt buskads.

Pumaen er normalt ikke farlig for mennesker, men kan forgribe sig på husdyr. Den har derfor været betragtet som skadedyr og udsat for intens jagt. Der er flere underarter; i Florida (F. c. coryi), det nordøstlige USA og sydøstlige Canada (F. c. couguar) samt i Mellemamerika (F. c. costaricensis) regnes de for udryddelsestruede.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig