proteinkorn

Proteinkorn. Skematisk længdesnit af en hvedekerne. Frøhviden udgør ca. 83% af kernens vægt; den består af stivelse (ca. 85%) og protein (5-10%). En fedt- og proteinholdig kim udgør 2% af kernens vægt. Frøhvide og kim er omgivet af aleuron, der er rigt på mineraler, vitaminer, protein og fedt, og den fiberrige skal. Ved formaling fraskilles størstedelen af skal, aleuron og kim som klid. En optimal hvede til formaling skal have hårde kerner af ensartet, middelstor størrelse samt tynde skaldele for at opnå maksimalt meludbytte og god sigtning.

.

Artikelstart

Proteinkorn, aleuronkorn, proteinholdige vakuoler i kim og frøhvide i plantefrø. Proteinkorn indeholder foruden protein ofte andre former for oplagsnæring, der bruges til kimens spiring og vækst, bl.a. fytin, samt krystaller af diverse mineralsalte.

Hos græsser, fx hvede og ris, indeholder kimen proteinkorn i alle cellerne, mens det i frøhviden kun er et enkelt eller få af de yderste cellelag, aleuronlaget, som har proteinkorn. Fjernes aleuronlaget ved afskalning, mistes væsentlige næringsstoffer, se kornprodukter.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig