præstekraver

Præstekraver. Øverst lille præstekrave (ungfugl tv.), i midten stor præstekrave (ungfugl tv.) og nederst hvidbrystet præstekrave (hun tv., han th.).

.

Artikelstart

Præstekraver, fællesnavn for adskillige brokfugle af slægten Charadrius. Navnet skyldes en hvid halsring omgivet af sorte (eller i hvert fald mørke) partier.

Den talrigeste danske art er stor præstekrave (C. hiaticula, 18-20 cm), der er en ret almindelig ynglefugl på nøgne strande og sandede engområder og også en almindelig trækgæst. Den er primært en arktisk art og er vidt udbredt fra Grønland og det nordøstlige Canada mod øst til Beringsstrædet.

Lille præstekrave (C. dubius, 14-15 cm), der yngler på sparsomt bevoksede steder som fx grus- og sandbanker i floder i store dele af Europa, Asien og Nordafrika, er i Danmark en fåtallig ynglefugl med 350-500 par. Den forekommer i grusgrave og andre menneskeskabte grusede og sandede lokaliteter af temporær karakter, hvorfor den hyppigt skifter yngleplads.

Hvidbrystet præstekrave (C. alexandrinus, 15-17 cm) er med knap 50 par, udelukkende i Vadehavet, den sjældneste art i Danmark, der ligger på nordgrænsen af udbredelsesområdet. Tidligere var arten ret hyppig og vidt udbredt i landet; tilbagegangen har især været mærkbar siden 1950'erne. I Europa yngler den på sandede kyster, mens den i store dele af Asien og Afrika findes i steppe- og ørkenområder, som utvivlsomt er artens oprindelige hjemsted.

Andre underarter findes i Nord- og Sydamerika. Yderligere to arter er truffet i Danmark som tilfældige gæster: mongolsk præstekrave (C. mongolus) fra Østasien og ørkenpræstekrave (C. leschenaultii) fra Centralasien. Se også pomeransfugl.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig