Polenta som groft majsmel
Polenta som groft majsmel.
Af .
Licens: CC BY SA 3.0

Polenta er både betegnelsen for majsgryn, som er groft majsmel, og for en italiensk ret tilberedt af majsmelet.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer fra latin 'byggryn, byggrød'.

Polenta som groft majsmel

Polenta som majsgryn er groft formalede majskerner. Modne majskerner er hårde, som vi kender det fra popkornsmajs. Majsens frøhvide består af nogle områder, som er hårde, og andre dele, som er bløde. Når majs formales på en mølle, vil de hårde områder blive formalet til gryn eller groft mel, og de bløde områder til fint mel. Dette kan nemt adskilles ved sigtning af melet.

Det grove majsmel kan også være fremstillet af majskerner, som formales på en simpel mølle.

Det grove majsmel bruges til retten polenta, og det fine mel blandes med hvedemel til fremstilling af velsmagende majsbrød.

Polenta som ret

Polenta
Polenta serveret med pølse og linser.
Af .
Licens: Gnu FDL

Majs dyrkes på Posletten i Norditalien, og retten polenta er typisk for det nord- og mellemitalienske køkken.

Før majsen kom til Europa fra Mellemamerika, tilberedte man polenta af byg.

Polenta tilberedes ved at koge groft majsmel med vand til en tyk grød i cirka 45 minutter. Den færdige grød hældes ud i et tyndt lag på en oliesmurt plade, hvor den køler af. Den kogte grød smager ikke af ret meget i sig selv, og derfor tilsættes forskellige ingredienser for at tilføre smag.

Den kolde majsgrød skæres i skiver og lægges lagvis med for eksempel smeltet smør og parmesan eller med pølse eller kødragout og tomatpuré, hvorefter den bages i ovnen. Polenta kan således være en ret i sig selv, eller den kan fungere som basistilbehør for kødretter, afhængigt af hvad majsgrøden er blandet med.

Den kolde polenta kan skæres i skiver og steges på panden til polenta fritta, som er en yndet garniture til forskellige kødretter.

Forkogte majsgryn til polenta kan købes, og så kan majsgrøden koges på få minutter.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig