pepsin

Pepsin, et af mavesaftens vigtigste fordøjelsesenzymer. Pepsin dannes i den øverste syreproducerende del af mavesækken i de såkaldte hovedceller. Disse frisætter ved fødeindtagelsen pepsinogen, som er et inaktivt enzymforstadium (zymogen), til mavesækken. I det sure miljø (lav pH-værdi), som mavens saltsyre fremkalder under fødeindtagelse, aktiveres pepsin ved pH 2 eller derunder ved spontan spaltning af pepsinogen. Desuden kan allerede aktiveret pepsin aktivere mere pepsin.

Faktaboks

etymologi:
Ordet pepsin kommer af græsk pepsis 'kogning, fordøjelse' og -in.

Pepsin nedbryder fødens proteiner, så længe pH i mavesækken er under 4. Enzymet spalter proteiner ved peptidbindinger, hvori aromatiske aminosyrer (fenylalanin, tyrosin og tryptofan) indgår; således spaltes ca. 10 % af fødens peptidbindinger. Pepsin tilhører enzymfamilien sure proteaser. Disse nedbryder proteiner ved lavt pH.

Pepsin er ikke livsnødvendig, og fjernelse af mavesækken ændrer ikke nedbrydningen af fødens proteiner i tyndtarmen nævneværdigt.

Se også enzymer.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig