olden

Artikelstart

Olden, fællesbetegnelse for de nøddeagtige frugter af bøg og eg. Frugterne af bøg kaldes bog og af eg agern. Under den hårde frugtskal findes en tynd frøskal, der omslutter en næringsholdig kimplante med store kimblade. Olden indeholder især kulhydrat (stivelse), i mindre grad fedtstof og protein.

Gode oldentræer er som regel over 100 år gamle og har god tilgang af lys og luft. Nutidens rationelt drevne skove er mindre produktive med hensyn til olden end skovene i tiden før udskiftningen i slutningen af 1700-t. I lysåbne engelske egeskove med gamle træer ses en oldenproduktion på op til 650 kg tørvægt pr. hektar.

Stor oldenproduktion var en værdifuld egenskab ved fortidens skove. Flokke af tamsvin blev drevet ud i skovene, hvor de levede af olden. Svin, der åd olden, blev hurtigt opfedede; 1 kg agern svarer til ca. 0,6 foderenheder (f.e.), 1 kg afskallede bog (ca. 1,8 kg hele bog) til 1,7 f.e. Iagttagelser fra 1800-t. viser tilvækst på op til 0,6 kg pr. dag hos oldensvin.

Oldenår er år med særlig rigelig frugtsætning hos bøg og eg. Oldenår kan forudses allerede det foregående efterår, idet de bøgeknopper, som indeholder blomster, er meget tykkere og mere butte end de sædvanlige spidse knopper. Frost o.a. kan dog skade blomsterknopperne i løbet af vinteren og foråret, så frugtsætningen begrænses. Store oldenår forekommer med varierende intervaller, i Danmark som regel med 4-6 års mellemrum. Ofte indtræder oldenår året efter en varm, tør sommer.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig