Myresyre er en farveløs væske med en stikkende lugt: Myresyre smelter ved 8,4 °C og koger ved 100,7 °C. Salte og estere af myresyre kaldes formiater (af latin formica 'myre').

Faktaboks

Også kendt som

methansyre; kemisk formel: HCOOH

Myresyre kan fremstilles ved at behandle natriumhydroxid med carbonmonoxid ved 120-130 °C og derefter tilsætte svovlsyre. I dag fremstilles den hovedsagelig ved hydrolyse af methylformiat, der igen er fremstillet af methanol og carbonmonoxid. Den er med en pKs-værdi på 3,77 en stærkere syre end andre carboxylsyrer og virker desuden reducerende.

Myresyre indgår i forsvarssystemerne hos flere dyr og planter, fx myrer og brændenælder. Den anvendes teknisk bl.a. ved ensilering og garvning, som konserveringsmiddel (fx i frugtjuice), til regulering af surhed og som kemisk mellemprodukt.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig