miltbrand

Miltbrand, anthrax, akut infektionssygdom forårsaget af bakterien Bacillus anthracis, som i form af resistente bakteriesporer kan overleve i årevis i naturen. Sygdommen forekommer bl.a. i dele af Asien og Afrika.

Faktaboks

etymologi:
2. led i ordet miltbrand kommer af tysk Brand i betydningen 'betændelse'.

Mennesker kan smittes gennem rifter i huden eller slimhinderne. Efter en inkubationstid på 2-3 dage spirer sporerne frem til bakterier og fremkalder hudmiltbrand i form af en byld, tarmmiltbrand eller spreder sig i form af blodforgiftning. Bakterierne danner giftstoffer (toksiner), som medfører, at hudbylderne bliver sorte med svulne omgivelser, hvilket har givet sygdommen dens græske navn (gr. anthrax 'kul'). Det danske navn skyldes betændelsen i milten ved blodforgiftning. Ved indånding af sporer opstår der lungemiltbrand, en form for lungebetændelse med høj dødelighed.

Sygdommen ses ikke mere i Danmark, men kunne som lungemiltbrand forekomme hos arbejdere, der håndterede uld eller skind importeret fra tropiske lande. Behandlingen består i penicillin i store doser.

Miltbrandssporer kan anvendes til biologisk krigsførelse (se ABC-krigsførelse) og som terrorvåben. I 2001 blev de i breve anvendt som våben i USA i Washington og Florida. Ca. 20 personer blev smittet og udviklede hudmiltbrand, enkelte lungemiltbrand med dødsfald. Tidlig behandling med antibiotika, fx ciprofloxacin eller tetracyklin, kan helbrede sygdommen, og vaccination kan forebygge den. Se også bioterrorisme.

Husdyr

Blandt husdyrene angribes især drøvtyggere (kvæg og får), sjældnere heste og svin. I Danmark er sygdommen overordentlig sjælden. Infektion sker via bakteriesporer i foderet, og i Danmark har specielt importeret kød- og benmel fra bl.a. Afrika været årsag til udbrud. Sygdommen forløber oftest voldsomt, idet angrebne dyr dør i løbet af få timer.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig