margarine

Margarine.

.

Margarine, emulsion af raffinerede, mest vegetabilske fedtstoffer i syrnet skummetmælk, i reglen tilsat emulgatorer, aromastof, vegetabilsk farve (annato) og salt. Der bruges varierende blandinger af fast og flydende fedtstof; ved at forholdet ændres, kan bl.a. konsistensen ændres. Det faste fedtstof kan være kokosfedt, det flydende fx sojaolie. I Danmark er vitaminisering af margarine med A- og D-vitamin påbudt.

Faktaboks

etymologi:
Ordet kommer af fransk margarine, afledt af græsk margaron, sideform til margarites 'perle'.

Margarine er opfundet af naturforskeren Hippolyte Mège-Mouriès (1817-80), der i 1869 tog patent på produktet. I løbet af 1880'erne fik produktionen af dette kunstsmør et kraftigt opsving i Europa. I Danmark åbnede Otto Mønsted den første fabrik i 1883. I Nordamerika mødte margarine kraftig modstand fra regering og mejeriindustri; det blev behandlet på linje med medikamenter, alkohol og tobak. Unionsbeskatning ophørte først i 1950.

I Danmark fik margarinen betydning ved at fremtvinge en bedre smørkvalitet og ved at frigøre betydelige mængder smør til eksport.

Se også spiseolie.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig