Mannose, kulhydrat (hexose), der adskiller sig fra glukose ved placeringen af hydroxygruppen ved kulstofatom nr. 2. D-mannose og derivater heraf, fx N-acetylmannosamin, indgår i glykoproteiner. Mannose indbygges heri via mannose-1-fosfat, der kan dannes fra glukose. N-acetylmannosamin dannet fra N-acetylglukosamin er udgangsstof for dannelsen af N-acetylneuraminsyre og andre sialater.

Faktaboks

Etymologi
Ordet mannose kommer af manna og -ose.

Mannose-6-fosfat anvendes i alle celler som adressemærkat på de nydannede enzymer, der skal transporteres til cellernes "mavesække", lysosomerne. Her nedbryder enzymerne proteiner, fedt, kulhydrater mv.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig