Makrel
Makrellen er en populær spisefisk, og kødet udnyttes både ferskt, røget og som konserves. Den fanges hele året, men er bedst, når den er fedest i sensommeren og efteråret.
Makrel
Af /Stockfood/Ritzau Scanpix.

Makrellen er en pelagisk fisk, der kan optræde i meget store stimer. Den har en glat, strømlinjet krop og kan svømme meget hurtigt. Manglen på svømmeblære betyder, at makrellen kan foretage hurtige dykninger uden problemer med trykforskelle. Makrellen kan blive 50-60 cm.

Faktaboks

Etymologi
Ordet makrel kommer vist af ældre nederl. macreel, måske samme ord som ældre nederl. makerele 'kobler', fordi fisken ifølge folketroen fører hansildene til hunsildene.
Også kendt som

Scomber scombrus

Den er udbredt i det østlige Atlanterhav fra Afrika til Island, i Sortehavet og Middelhavet og gik især tidligere ind i Østersøen. Makrellen overvintrer på dybt vand vest for De Britiske Øer uden at æde; efter gydningen om foråret trækker den mod lavere og varmere vand til glæde for bl.a. lystfiskere.

Traditionelt har makrellen været opdelt i tre bestande: den vestlige samt den nordlige og sydlige Nordsøbestand. Under makrellens vandringer blandes de tre bestande, og man har derfor valgt at regulere fiskeriet, som om der kun var én bestand. Det kraftigte fiskeri på makrellen har giver sig udslag dels i ændringer i vandringsmønstrerne, dels i bestandsstørrelserne specielt for Nordsøbestandene.

Ordet makrel indgår i navnet på flere forskellige fiskearter, som både omfatter nære og mere fjerne slægtninge til makrellen. Det gælder bl.a. hestemakrel (Trachurus trachurus), der især i sommermånederne kan optræde talrigt i danske farvande. Makrelslægten, Scomber, som makrellen tilhører, omfatter yderligere tre arter, der overvejende er udbredt tempererede og subtropiske have.

Makrelfiskeri

Makrellen er en vigtig konsumfisk, der overvejende anvendes til konserves. Makrelfiskeri drives i Danmark i størst omfang med snurpenot i Nordsøen. Kun en ubetydelig del fanges i bundgarn i de indre farvande i juli-august, hvor makrellen efter overstået gydning i Kattegat og Skagerrak søger ind mod kysten for at æde. Notfiskeriet foregår lidt senere på året, når makrellerne samles i store stimer og vandrer mod deres overvintringsområder i den nordlige Nordsø. Fiskeriet i EU-havet er reguleret af kvoter fastsat af EU-Kommissionen.

Gastronomi

Makrel er en fed fisk, hvis kød hurtigt harsker og får en fisket lugt og smag. Som helt frisk er makrellen velegnet som rå eller rimmet. Derudover er makrellen god at filetere og sprødstege på skinsiden eller tilberede på ben. På grund af sit fede kød er makrellen desuden velegnet til varmrøgning.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig