mårhund

.

Artikelstart

Mårhund, Nyctereutes procyonides, mellemstort rovdyr i hundefamilien (Canidae). Længden er 50-60 cm, halen 13-25 cm, og vægten 4-6 kg. Den har en tyk, gulliggrå pels med lange hår, sortnistret på krop og hale, sorte, korte ben og sorte tegninger i hovedet, der giver den et vaskebjørnagtigt udseende.

Mårhunden har en naturlig udbredelse fra det sydøstlige Sibirien i nord, gennem den østlige del af Kina til Vietnam i syd samt i Japan. Den holder til i tæt skov, gerne i nærheden af vand, og hviler i gamle ræve- eller grævlingegrave. Mårhunde er altædende og tager frøer, fisk, krybdyr, gnavere, insekter og frugt.

I den nordlige del af udbredelsesområdet sover mårhunden vintersøvn som den eneste art i hundefamilien, dog kortere end bjørn og grævling. Forud for vintersøvnen tager den kraftigt på i vægt ved at spise bl.a. bær. I øvrigt kan den også vågne en time eller en dag midt i vintersøvnen for at fouragere for at holde fedtlaget ved lige, men den fjerner sig aldrig mere end højest 200 m fra hulen, da den ikke kan begå sig i dyb sne.

Mårhunde lever i par, i hvert fald en del af året. Hunnen føder 5-8 unger pr. kuld, men kan få helt op til 19 unger i et kuld. Begge forældre fodrer ungerne, der bliver kønsmodne som etårige. Mårhunde har været eftertragtet som pelsdyr, og 1927-57 blev der udsat omkring 9000 mårhunde i Rusland i et forsøg på at opbygge en levedygtig bestand til jagt. Bestanden har siden bredt sig mod vest og findes i dag forvildet i Nord- og Vesteuropa, hvor den betragtes som skadedyr, bl.a. fordi den kan sprede rabies. Desuden udkonkurrerer den såvel ræve og grævlinger som fugle. Især i Finland er mårhunden blevet et stort problem med en bestand på over 1 mio., og den jages systematisk.

Pels

Mårhund er under navnet finnraccoon blevet holdt som pelsdyr i Vesteuropa siden 2. Verdenskrig. Pelsen har lange dækhår, som kan have lyse, gule eller mørke zoner, der ofte giver pelsen et stribet udseende. Skindet anvendes til kraver og kåber, men er aldrig blevet så populært som ræveskind.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig