Frøken Jensens Kogebog, 2006.

.

Labskovs er en middagsret bestående af en kartoffelgrød kogt med kød, løg, laurbærblade og peber. Retten serveres med persille og syltede rødbeder samt undertiden hakket skinke.

Labskovs stammer oprindeligt fra det nordlige Tyskland. På tysk hedder det Labskaus og engelsk Lobscouse. I gamle dage blev retten i Danmark kaldt for Lobescoves eller Lobescowes.

Labskovs har siden 1600-tallet været egnsret i Irland og Nordengland. Retten kendes også fra skibene, hvor det oprindeligt var en grød af beskøjter med lidt saltet kød, senere erstattede kartofler brødet. I Nordtyskland tilberedes en variant med spegesild alene eller sammen med kød, den serveres med spejlæg. Labskovs forekommer i det danske borgerligge køkken fra 1800-tallet i to former: hvid (skipperlabskovs) og brun, som er stegerester i opbagt sauce.

Frøken Jensens opskrift på skipperlabskovs

Ingredienser

oksekød eller tykkam, 3 løg, 1 kg melede kartofler, 3 1/2 dl bouillon eller vand, 1 1/4 tsk salt, 5-6 peberkorn, 2 laurbærblade og hakket persille.

Fremgangsmåde

Skær kødet i ret små terninger. Skær løget i terninger. Skræl kartoflerne, og skær dem i skiver. Kom kødet i en gryde med suppe, salt, peberkorn, laurbærblade og løg. Kog det sammen ca. 40 min. Kom kartoflerne i gryden, og kog dem med, til de jævner retten og er møre. Fjern laurbærbladene. Pynt retten med hakket persille. Server syltede rødbeder til og groft rugbrød.

Læs mere i Den Store Danske

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig