En kuldeblanding er en blanding, som er termodynamisk ustabil, og som forbruger varme på sin vej til stabilitet. Derved afkøles kuldeblandingen.

Det bedst kendte eksempel på en kuldeblanding er en blanding af sne eller knust is og almindeligt køkkensalt (natriumklorid); forholdet er 1:3 vægtmæssigt. Denne blandings temperatur synker til ca. −21 °C. Før elektriske frysebokse blev passende billige, blev iscreme i butikkerne holdt frosset i bokse, hvori man anbragte spande med den nævnte kuldeblanding. Spandene måtte fornyes daglig.

Is-salt-blandingen har lavere frysepunkt end rent vand, og temperaturen falder først og fremmest, fordi isen forbruger varme, når den smelter. Nogle salte, fx ammoniumnitrat, bruger betragtelige mængder varme, når de opløses i koldt vand, og man kan opnå et temperaturfald på ca. 25 °C. Kølekapaciteten er dog ikke stor, idet der ikke skal smeltes is, og blandingen kan ikke bruges til frysning.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig