Ordet kosher bruges om mad, som det er tilladt for jøder at spise ifølge Mosebøgerne og jødisk tradition.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af vestjiddisch koscher, af hebraisk kasher 'i rette tilstand, egnet, anvendelig'.

Kosher fødevarer

De jødiske spiselove tillader kød af drøvtyggende pattedyr, der har spaltede klove, det vil sige ikke svin og hest mv. Tamfugle som høns, ænder, gæs, kalkuner og duer, alt, hvad der vokser i jorden som frugt, grøntsager og krydderier samt æg, mælk og mælkeprodukter af tilladte dyr er kosher. Fisk, som både har skæl og finner, er tilladt, men ikke skal- og bløddyr.

Kreaturer og fjerkræ skal være aflivet ved halssnit, der medfører dødens øjeblikkelige indtræden og dyrets fuldstændige afblødning, såkaldt schæchtning. Mosebøgerne forbyder at spise blod, da sjælen anses for at befinde sig her, og derfor skal eventuelle blodrester fjernes.

Kosher mad

Enhver sammenblanding af kød og mælkeprodukter er forbudt. Man spiser ikke kød og mælkeprodukter ved samme måltid, og i husholdningen er der gryder, pander og porcelæn til hhv. kød og retter med mælk. Disse holdes også adskilt under opvask.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig