Kombu er et salgsnavn for arter af bladtang, ofte Laminaria japonica. De tørrede blade indgår i madlavningen i bl.a. Japan og Kina, hvor de er ernæringsmæssigt vigtige pga. deres høje indhold af mineraler og jod.

I det 20. århundrede fandt man ud af, hvorledes kombu kunne dyrkes, og nu til dags er 90% af den kombu, der anvendes, dyrket bl.a. ud for Hokkaido, hvor den mest ansete kvalitet kommer fra. Kombu har et højt indhold af jod og af glutamat, det stof, som den japanske forsker Kikunae Ikeda i 1901 erkendte som den femte smagskvalitet, umami (ved siden af sødt, surt, salt og bittert), og som han i 1908 isolerede som mononatriumglutamat ud fra kombu.

Kombu forhandles i almindelighed tørret og udskåret i ca. 15 cm lange plader el. strimler. Det anvendes i mange sammenhænge i det jap. køkken, bl.a. til fremstilling af dashi.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig