knurhaner

Knurhanen er en halvfed fisk, der indeholder sunde enkeltumættede samt flerumættede fedtsyrer, n-3 fedtsyrer, som også kaldes omega-3 fedtsyrer.

.
Licens: Brukerspesifisert

Knurhanen er overvejende fiskespiser, men kan æde alle slags bunddyr som krabber, rejer og orme.

.

Knurhaner, Triglidae, familie af pigfinnefisk, der findes i tropisk og tempereret saltvand i hele verden. De kendes på, at hovedet er dækket af et benpanser, og brystfinnerne er meget store med frie, forlængede nedre stråler. De lange stråler er forsynet med føle- og smagsorganer, hvormed fiskene kan opdage fødeemner i havbunden.

Faktaboks

etymologi:
Ordet knurhane kommer af mnty. knurrhahn, 1. led efter den knurrende lyd, fiskene kan frembringe ved at sætte svømmeblæren i bevægelse, 2. led analogi til benævnelser som da. søkok (kok 'hane') og latin cuculus marinus 'søgøg'.

Der findes ca. 100 arter, der især lever af andre fisk og krebsdyr. De største bliver knap 1 m. De almindeligste arter i danske farvande er grå knurhane (Eutrigla gurnardus), der bliver knap 50 cm, og rød knurhane (Trigla lucerna), som kan blive ca. 75 cm. Foruden på farven kendes de fra hinanden ved, at sidelinjeskællene er glatte hos den røde og ru hos den grå. De spises sjældent i Danmark, men anses for en delikatesse i andre lande.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig