kjover

Kjover, Stercorariidae, familie med syv arter i mågevadefuglenes orden. De ligner mågerne i bygning, men i fremtræden minder de meget om rovfugle takket være deres energiske og elegante flugt og de overvejende mørke farver. En stor del af føden erhverves ved at forfølge andre havfugle og tvinge dem til at slippe deres bytte.

Faktaboks

etymologi:
Ordet kjove kommer af færøsk kjógvi, lydefterlignende.

Især storkjoven (Catharacta skua), der er en sølvmågestor og særdeles kraftig fugl, kan tillige fange og dræbe andre havfugle, voksne såvel som unger. Storkjoven er udbredt i Nordatlanten, hvor den yngler talrigt på Shetland, Færøerne og Island, mens tre andre underarter og to nærtbeslægtede arter findes i sydlige tempererede og antarktiske områder.

Tre mindre, cirkumpolart udbredte arter, lille kjove (Stercorarius longicaudus), mellemkjove (S. pomarinus) og alm. kjove (S. parasiticus), yngler på den arktiske tundra, hvor de lever af lemminger og småfugle; alm. kjove yngler desuden ved Nordatlantens kyster. Alle tre overvintrer til havs, fortrinsvis i føderige opvældningsområder på den sydlige halvkugle.

I Danmark forekommer alle de fire nordlige arter på træk, især om efteråret. Hyppigst er alm. kjove, mens mellemkjove og storkjove de fleste år er fåtallige, og lille kjove er sjælden.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig