kikært

Kikært (Cicer arietinum).

.

Kikært, Cicer arietinum, kikerært, op til 60 cm høj, kirtelhåret, enårig bælgplante i ærteblomstfamilien, der stammer fra Sydeuropa, SV-Asien og Nordafrika. Den har uligefinnede blade og hvide eller rødlige blomster. De små gule eller brune, oppustede bælge indeholder 1-2 kantede frø, der spises grønne eller modne, mens resten af planten bruges til foder. Det er en vigtig kulturplante i Indien, Central- og Sydamerika samt i landene omkring Middelhavet.

Faktaboks

etymologi:
1. led i ordet kikært: efter latin cicer 'kikært'.

Frøene - der også kaldes garbanzobønner - er meget proteinrige; de forhandles tørrede (hele eller knækkede) og som mel. De bruges i Indien bl.a. til madpandekager, og i køkkenerne omkring det østlige Middelhav i retter som hummus og falafel. I europæisk køkken anvendes kikærter i sammenkogte retter og supper. Se også arabisk køkken.

Kommentarer

Din kommentar publiceres her. Redaktionen svarer, når den kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig