Karse. Strandkarse.

.

Karse. Strandkarse er en kraftig, 40-70 cm høj, flerårig plante med langstilkede grundblade med stor ægformet bladplade; heraf navnet latifolium, dvs. bredbladet.

.

Karse er en slægt i korsblomstfamilien omfattende ca. 175 overvejende tempererede arter udbredt over hele kloden. De fleste er en- eller flerårige urter, nogle småbuske. Blomsterne er små, firetallige, hvide, sjældnere gule og sidder i tætte klaser. Støvbladtallet er to, fire eller seks. Frugten bliver en kort skulpe med et enkelt frø.

Faktaboks

Også kendt som

Lepidium

Den almindeligt udbredte grøntsag karse, som dyrkes og spises i det nyspirede stadium med to grønne kimblade, er arten Lepidium sativum, der stammer fra Egypten og Vestasien. I Danmark forekommer ca. 10 arter, bl.a. strandkarse, L. latifolium, der her i landet vokser på lerede strandenge; den blev tidligere dyrket som salat i Sydeuropa. Andre arter i den danske flora er indslæbte ukrudtsplanter. Salomons lysestage, L. campestre, har også tidligere været dyrket som salatplante; frø af denne art fra romersk jernalder kunne tyde på, at det er en relikt fra senglacialtidens steppeklima.

I flere plantenavne inden for korsblomstfamilien indgår navnet karse, fx guldkarse, vinterkarse, kalkkarse, brøndkarse og engkarse.

Karse i madlavning

Karse har en skarp, peberagtig smag. Bruges som pynt på smørrebrød og andre kolde anretninger. Tåler ikke opvarmning. Det er kimplanterne, fremavlet i bakker, der oftest anvendes, men den findes også i en have-udgave, hvor det er de udvoksede planter, der bruges.

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig